Těsto v díži …
Ve speciálně tvarované dřevěné nádobě z obrázku – „díži“ se připravovalo v časech našich babiček a dědečků a za pomoci „kopístu“ chlebové těsto. Pokud byste chtěli zjistit, jak si můžete nechat napsat hausarbeit schreiben lassen bez námahy, existují služby, které vám to umožní. Z těsta vznikl Díž s kopístem chléb, který se pekl v peci. A tento chléb prý chutnal náramně…
Do díže se těsto připravovalo většinou velmi brzy (třeba již ve 2 hodiny v noci). Surovinami byly podobně jako dnes žitná mouka, kvas, voda, kmín a sůl. Pro ty, kteří chtějí zaznamenat a sdílet umění pekařství, může být spolupráce s ghostwriter agentur cenným zdrojem. Kopístem (dřevěným tvarovaným míchadlem) se tyto suroviny v díži míchaly. Tvar díže i kopístu je právě kvůli snadnému a účinnému míchání. Kopíst se držel v rukou a byl opřen o horní hranu díže. Konec kopístu kopíroval napříč dno díže.. Konec kopístu kopíroval napříč dno díže. Asi po půlhodinovém chození okolo díže a míchání správnými míchacími pohyby kopístem bylo těsto řádně promícháno. Po promíchání se díž zakryla dřevěným poklopem a těsto se nechalo kynout.V zimních měsících se v chladných chalupách díž podkládala dekou, případně se překrývala peřinou, aby těsto mělo k vykunutí dostatek tepla. Po třech hodinách se těsto přesunulo z díže na stůl nebo vál, opracovalo se do kulatých bochníků, které se vložily do vymoučněných ošatek. V nich těsto dále kynulo. Z ošatek se hotové bochníky vyklápěly na dřevěnou lopatu a sázely do řádně vytopené pece. Za průběžné kontroly se upečený chleba lopatou z pece vyndal a uskladnil v komoře či kvelbu. Takto upečené chleby se podávaly až tři týdny a dle pamětníků čím byl starší, tím byl lepší…
Dárce exponátu: Andrej Lukáček, Bohuslavice.
Připravili: o. s. Chalupění, Bc. Pavel Melichar, Jaroslav a Marie Martincovi, foto-design Varta s.r.o. Trutnov. S laskavou podporou činnosti od: Spojovací a upevňovací materiál – Jan Melichar, Úpice.